Kommentar till insändaren med rubriken "Vi får nog finna oss i mer och mer svengelska", undertecknad sigbritt. HD, Min mening 7/12.
Tack för ditt inlägg, Sigbritt. Du har fåt mig att skratta idag, vilket jag inte gör varje dag när jag läser inlägg på Min mening.
Visst är det som du skriver och varför denna fascination för engelska språket, har vi komplex på något sätt? Jag läst5e i ett reportage att människor i andra lände tycker svenska är vackert och exotiskt.
Vårda det svenska språket!
Anne
(Insändaren också publicerad i Helsingborgs Dagblad 14/12 2021)
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
Åkte förbi här för nån månad eller två sedan... Ingen skam i kroppen på dem som beslutade om namnet, skriver Olof Flemström på Språkförsvarets vänner.
)
(Texten är översatt från University World News)
Kina har spridit sitt språk och sin kultur över själva Afrika genom Konfuciusinstituten på universitetsområdena. Av de mer än 500 instituten världen över finns 61 i Afrika. Programmet omsätter flera miljarder dollar och tillhandahåller vanligtvis en kinesisk direktör, kinesiska lärare, material och startkapital.
Konfuciusinstituten har visat sig vara politiskt kontroversiella, särskilt i USA. Restriktioner för vad lärare får diskutera i klassen, hävdar kritiker, kränker den akademiska friheten, samtidigt som avtalen saknar insyn. Många universitet avfärdar ändå anklagelserna och berömmer instituten för de språk- och kulturmöjligheter de erbjuder.
De frodas i alla fall i Afrika där de fungerar som kraftfulla motorer för kunskapsdiplomati. Jämfört med sina motsvarigheter i USA och Europa, är afrikanska universitet ändå mer beroende av de kinesiska resurserna och kan ha en svagare förhandlingsposition när det gäller styrning och akademiskt innehåll
För unga afrikaner kan kinesiska språkkunskaper översättas till jobb. Konfuciusinstitutet vid University of Rwanda, som samarbetar med Chongqing Normal University i Kina, öppnade 2009 med 60 studenter för att lära lokala affärsmän grundläggande kinesiska för handel med Kina.
År 2018 hade dess 10 lärartjänster över hela landet utbildat mer än 4 000 elever. Många av de utexaminerade fick jobb hos kinesiska företag, kinesiska projekt eller den kinesiska ambassaden i Rwanda. Några hade arbetat deltid på kinesiska restauranger och klädfabriker och på byggarbetsplatser för att stå för kostnaderna för sina studier.
Läs vidare här !
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
Lisa Irenius skrev igår i Svenska Dagbladet:
”Framtidens konstnärliga talanger verkar finnas i Täby. Åtminstone att döma av betygen i bild i årskurs 9 på Internationella engelska skolan: nästan alla flickor har fått A. Och det kräver bland annat, enligt betygskriterierna, ett ”välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer”, där eleven kan visa på ”komplexa samband”.
”Det måste givetvis vara en slump att så många flickor är duktiga i bild på AB-friskolor och framförallt koncernskolor”, konstaterade syrligt rektorn och skoldebattören Linnea Lindquist på Twitter.
Att friskolor tenderar att ge mer generösa betyg har studier av bland annat nationalekonomen Jonas Vlachos visat. Internationella engelska skolans grundare Barbara Bergström och Hans Bergström har invänt, men också fått svar på tal av Vlachos. I en replik i Dagens Industri (2018) menar han bland annat att det är i ämnen utan nationella prov, som bild, hemkunskap och slöjd, som de stora avvikelserna finns. Men det ligger i sakens natur att detta är svårt att mäta.
I dagarna får många av landets elever sina betyg för höstterminen. Perfekta betygssystem existerar inte, risken för orättvisor finns alltid. Men det kan vara särskilt demoraliserande om vissa får högre betyg bara för att de går på skolor som vill göra vinst (vilket skolorna lättare gör om de kan skryta med höga meritvärden och därmed locka till sig fler elever). ”
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
Nytt typsnitt anpassat efter engelskan som sköljer över Sverige likt en tsunami?
Christina Johansson
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)