Dagens Nyheter skriver om fem saker som kan avgöra valet 2022.
DN verkar inte tro/anse att språkbytesskolorna borde bli en valfråga. Nu hör det till ju till saken att Hans Bergström (DN:s tidigare chefredaktör) är make till grundaren av språkbytesskolan IES, Barbara Bergström.
Således är DN:s nedtoning av språkbytesskolornas menliga inverkan på svensk skola och det svenska språkets ställning kanske inte så märklig, trots allt.
Per-Owe Albinsson,
medlem i Språkförsvaret
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
Så sant: Och "Internationella" engelska skolan toppar denna ruttna liga.
Uppmärksam
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
Citatet är hämtat från Resumé den 1 december:
”Den andra annonsen har fått kritik för ’pinkwashing’, det står lite om kroppspositivism och inkluderande på er hemsida, men vad gör ni konkret för kvinnor?
– Vi har fått in bra feedback kring att det saknas en tydlighet kring vad Lindex gör specifikt för kvinnor. Det är information vi behöver göra mer tillgänglig har vi insett, och det kanske även borde framgått i annonsen. Vårt reason to talk i det här avseendet är att Lindex higher purpose är att ’Empower and inspire women everywhere’ och det jobbar vi med många olika sätt. Därför ville vi uppmärksamma att Sverige fick sin första kvinnliga statsminister, säger Martin Cedergren och tillägger att de jobbar med en rad organisationer, bland annat Wateraid och Rosa bandet.”
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
Björn Rehnström skriver på Språkförsvarets vänner med anledning av vissa företag och reklambyråers användning av ”sale”:
"Synd att företagarna och reklambyråerna inte förstår. Skriver man på engelska i Sverige så är det faktiskt en del gamla som inte förstår. Och många språknoga som blir arga eller uppretade. Skriver man på svenska så förstår alla. Och ingen blir arg eller uppretad. Till och med nysvenskar som kanske inte har lärt sig all svenska blir glada och tacksamma för att de får lära sig ett nytt svenskt ord.
Tänk på turisterna som får se att vi är stolta över vårt eget och vill dela med oss av det till dem också. Tänk på språklagen som vill att vi ska använda svenska språket mer. Då får butiken sälja mer! Alltså; Tänk på de äldre! Tänk på invandrare och turister! Tänk på er omsättning! Tänk så bra för alla om företagen kunde förstå vilken fin marknadsföring de skulle ha om alla förstod vad som sas och skrevs."
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)